West-Germany keramiek

West-Germany aardewerk ook wel ‘fat lava’ genoemd is keramiek uit de periode 1949 – 1990 en vindt zijn oorsprong in (West) Duitsland.

Het keramiek, vooral vazen en schalen, maar ook lampen en dierfiguren, kenmerkt zich vooral door de bijzondere glazuren, abstracte patronen en soms gedecoreerd met thema’s geïnspireerd door de prehistorie, de Klassieke oudheid en Oud Egypte. Dik vulkanische glazuur werd vaak toegepast, het ‘fat lava’.

In de jaren vijftig tot en met de jaren zeventig waren meer dan 100 aardewerkbedrijven actief in West-Duitsland. De bekendste bedrijven waren Scheurich, Carstens, Bay, Ceramano en Dümler & Breiden. De voorwerpen waren meestal gemerkt op de onderkant met een modelnummer met de hoogte (520/22) en de term Germany.

West-Germany keramiek te koop

Jaap de Carpentier

jaap-de-carpentier-atelier-blog

Jacob (Jaap) de Carpentier (Koog 1921 – Bergen 1996)

Vader van de kunstenaar Jeroen de Carpentier, was graficus, vervaardiger van gouaches, monumentaal kunstenaar, schilder, tekenaar en keramist. Hij signeerde zijn werk met ‘Carp’.

Jaap de Carpentier woonde en werkte sinds 1945 in het Noord-Hollandse Bergen en maakte studiereizen naar Frankrijk en Spanje.  Zijn werk is zowel figuratief als abstract en is geïnspireerd door de polders, het strand, de duinen, het water, de wolken en het licht.

Hij richtte in 1967 de ‘Groep Bergen’ op en stelde samen met de kunstenaars Frans Meyers, Kees den Tex en Dirk Trap veel exposities samen. Tussen 1965 en 1980 werkte de kunstenaar afwisselend in Bergen en in De Woude.

schilderijen van Jaap de Carpentier te koop

De Stenen Kater

Keramisch Atelier De Stenen Kater (Amsterdam 1957 – 1962)

Het keramisch atelier van Rijk van Scherpenzeel en zijn partner Louise Rubbens was gevestigd in de Kerkstraat te Amsterdam. Zij verkochten direct aan particulieren en aan De Bijenkorf.

de-stenen-kater-kop-en-schotel

Zij maakten serviesgoed van hoge kwaliteit. In 1962 emigreert het echtpaar naar Spanje en wordt het atelier eerst overgenomen door Pieter Tichelaar en daarna door keramiste Adrie Westenenk, maar de productie werd nimmer voortgezet.

divers keramiek van De Stenen Kater te koop

Kristalunie Maastricht – W.J. Rozendaal